Upgrade Mont Ventoux

De reus van de Provence is een populaire toeristische attractie. Ieder jaar komen er meer mensen naar de Mont Ventoux. Fietsers, automobilisten, motorrijders, wandelaars, hardlopers en in toenemende mate elektrische fietsers beklimmen de weg naar boven. De top van de Ventoux is, vooral in de zomermaanden, overlopen door toeristen. Fietsers, wandelaars, motoren en auto’s strijden er om voorrang.

Jaarlijks bezoeken 700.000 toeristen (waaronder 130.000 fietsers) de Mont Ventoux, maar de berg is niet toegerust op het massatoerisme. Er zijn geen adequate voorzieningen, zoals parkeerplaatsen en openbare toiletten. De regulering van bezoekersstromen laat te wensen over. Mensen gaan zelf op zoek en begeven zich massaal buiten de gemarkeerde paden. Daardoor verloedert de toeristische trekpleister in hoog tempo. Waardevolle natuur en erfgoed worden aangetast.

De regionale overheid heeft nu een plan gemaakt om de top te renoveren. Daardoor moet de berg geschikt worden gemaakt voor duurzaam toerisme met behoud en herstel van het landschap. De steenvlakte wordt gerestaureerd. De fauna en flora worden beschermd. Het verkeer van voetgangers, fietsers en auto’s wordt gereguleerd. Het voorplein van het observatorium wordt alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Er komen twee parkeerterreinen voor bussen en 200 auto’s en openbare toiletten. De wilde paden moeten verdwijnen. Daar komen thematische wandelroutes voor in de plaats.

Deze zomer beklom ik vijf keer de Mont Ventoux: driemaal op de fiets (via Malaucène Bédoin  en Sault), eenmaal wandelend vanaf skistation Chalet Liotard en een keer met de auto om de zonsondergang te bewonderen. Na onze wandeling naar de top, daalden we via het wilde pad vanaf Le Radôme door de stenenmassa in rechte lijn af naar het skistation. Over paar jaar is die passage niet meer toegestaan, want in het voorjaar van 2020 starten de renovatiewerkzaamheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.